ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Stejně důležitý jako diety a pohyb je při hubnutí příjem jódu. Závisí na něm, jestli se tuk spálí nebo uloží. S odložením zimních kabátů sílí motivace k formování postavy. Jak efektivně shodit pár kil a cítit se fit, když jarní únava a malátnost útočí? Snahy zhubnout a zdravě jíst by měly začít u správného příjmu jódu. Mořské ryby nebo koncentrovaný doplněk stravy s jódem zajistí tělu energii ke cvičení a zrychlí spalování tuků. Bez jódu metabolismus naopak přechází na úsporný režim.

Při absenci jódu chybí tělu řídící prvek, proto se začne chovat iracionálně. Jednotlivé orgány nikdo neinstruuje, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně – důležité živiny vyloučí bez povšimnutí, zatímco zbytečný tuk rychle uloží. Potřebné živiny neumí přeměnit v energii, což spěje k nadváze. Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Díky jódu všechny orgány přesně vědí, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se.

Jodovým deficitem jsou mnohem častěji v případě poruch štítné žlázy až pětkrát více ohroženy ženy než muži. Ženám se při nedostatku jódu zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob, a bez ohledu na diety nebo pravidelné cvičení nemohou dosáhnout předsevzatých výsledků. Kila neubývají, cítí únavu a depresi. V tomto ohledu je jód považován za základní stavební kámen zdravě fungujícího těla.

Nadváha je velmi častým důsledkem jodového deficitu v organismu, který postihuje přibližně polovinu Evropanů. Naopak ostrovní národy, které denně konzumující stravu bohatou na jód, patří k těm nejštíhlejším. Češi vědí, že jíst pravidelná strava, která bude obsahovat mořské ryby, je zdravá. Bohužel na jejich jídelníčku se vyskytují minimálně. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu. To potvrzují především štíhlí a vitální Japonci, jejichž milované sushi obsahuje mořské řasy a syrové rybí maso, dva největší přírodní zdroje jódu.

Doporučená denní dávka jódu (dospělí): 200 mikrogramů
Denní příjem jódu průměrného Čecha: 80 mikrogramů


Průměrné množství jódu v potravinách

- mléko - 20 mikrogramů v jednom kilogramu
- máslo - 50 mikrogramů v jednom kilogramu
- vejce - 85 mikrogramů v jednom kilogramu
- makrela - 371 mikrogramů v jednom kilogramu

 

Zdroj:www.chytrazena.cz